En minä paljon harrastele mitään. Pidän kyllä seurustelusta ruuan äärellä ja muutenkin, rauhallisesta polkupyöräilystä ja kuntosalista. Lisäksi läheiset,kuten perhe ja muut ystävät, musiikin kuuntelu sekä sanoma- ja aikakauslehdet - monet netissä - ja sukulaiset onnekkaasti kuluttavat sen ajan, mikä muutoin pitäisi uhrata kehittäville harrastuksille. Olin vuosia yksityisyrittäjänä ja yhä joskus tartun johonkin sisällöntuotannon tai viestinnän tehtävän pieneen toimeen Nevelyn Media Oy:ssä.


Aikanani matkustelin vielä enemmän kuin nykyään, ja sattuneista syistä asuin vuosikausia ulkomailla (Riiassa, Lontoossa ja Konstancin Jeziornassa lähellä Varsovaa sekä Moskovassa). Kävin Ayutthayassa katsomassa Thaimaan 1600-luvun pääkaupunkia sekä mm. Islannissa, Australiassa ja Vietnamissa. Vuonna 2011 kävin

MARKO NENONEN

​katsomassa kaskelotteja Lofooteilla poikani Rudolfin kanssa, kerran laskettelin puolitoista viikkoa Volgaa ja Donia jokilaivalla. Nyt olen mielelläni kotona, jos tosin asun tavallaan kahdessa kaupungissa.


Käytännössä luen kaiken aikaa, kuten tällaisilla kuivakkailla kavereilla on tapana. Kesäisin olen ajoittain mökillä Inkoon saaristossa. Kaamoksen alettua alkutalvesta saatan käydä hyvin pohjoisessa. Pidin Sevetin baaria Sevettijärvellä yhtenä kantakuppilanani, vaikka kävin siellä korkeintaan kerran tai kaksi vuodessa eli meno- ja paluumatkalla. Turistiaikoina käyn Lapissa vain, jos joudun muiden vaatimuksesta hiihtämään. Olen yhtä surkea hiihtäjä kuin laskettelijakin.


Matkustan mieluimmin mutta valitettavan harvoin laivalla. Haaveenani on asua kaamosaikaan pohjoisessa joitakin viikkoja tai syksy Orkneyn saarilla ja jokin talvikuukausi Honningsvågissa ja joskus jokin viikko jossakin Siperian kaupungissa. Krasnojarsk tai Abakan, ehkä? (Olen käynyt Siperiassa kahdesti, tosin toisen kerran lyhyesti vain Krasnojarskissa yleisvenäläisillä tiedemessuilla.) Yksi suosikkimaalauksistani on Reidar Särestöniemen "Ilves ja jäämeri kohtaavat" (1974). Pidän myös Fanny Churbergin yön ja hämärän kuvista. Mona Lisa ei ole minun tyyppiäni, enkä ihastu suomalaisesta korpirealismistakaan, mikä taidettamme ja erityisesti elokuviamme usein sävyttää.